wymiana paska rozrządu w octavii 1.9tdi 90KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • NewArt
    Classic
    • 2007
    • 2

Zamieszczone przez Purchawa
    A powiedz, kto, komu gdzieklowiek naublizal, tylko dlatego ze jest moderatorem, a ten drugi zwyklym uzytkownikiem?
    Nie pisałem o bezpośrednim ubliżaniu epitetami bo na to jesteśmy już chyba zbyt dorośli. Nie bedę powielał tego co już pisał Jabar... ale mam te same odczucia.

Nie bardzo mi się podobają stwierdzenia które mają poprzeć jakis argument w stulu "...bo ja zakładałem to forum"... czy takie postępowanie jak w stosunku do RomanS lub straszenie "..bo się pożegany..."
  • Wlod
    Drive
    • 2006
    • 63

Witam. Czy przy 90 tys. km wymieniać coś jeszce prócz paska i rolki napinacza-np.pompę wody i klin na wale wału korbowego ustalający koło pasowe ?? Zakladam że ASO wymienia tylko rolkę i pasek.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Wlod, Rolek obowiazkowo 3, 4 ta gorna jak piszczy, jej cena to okolo 120zl. Pompa wody jak chcesz to wymienic odrazu tylko zaznacz tym dupkom ze chcesz ta regenerowana za 150 (nie wiem czy nie podrozala do 250zl w czerwcu) a nie nowke za 600zl, jak mi wcisneli mimo iz zamawialem ta z regeneracji. Co do zasadnosci wymiany, Chester z forum nie wymienil i wysapala sie w ciagu kilku dni rozwalajac pasek i cos tam jeszcze.

Reszty nie trzeba wymieniac. W 1Z-cie trzeba bylo wymieniac kliny itd, tu tego juz nie ma.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• huwe
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2005
        • 976

Maicroft, z tego co pamiętam, to na forum w wątkach dotyczących rozrządu w naszych okciach była też mowa o śrubie na kole pasowym- koszt w ASO koło 8 zeta. ponoć dokręcana potężnym momentem obrotowym , praktycznie na granicy plastyczności materiału. Ja jak wymieniałem rozrząd to odpuściłem sobie pompę wody, ale wymieniłem wszystkie rolki (SKF), pasek kupiłem w ASO ( tańszy od zamienników- niezły zonk), oraz tą śrubkę. Chyba ASO też ją wymienia, bo:
        1. mieli ją na stanie
        2. kazałem magazynierowi popatrzeć w kilka faktur dotyczących wymiany rozrządu , i na każdej była.
        Może nie jest to najistotniejszy element rozrządu, ale za 8 zł dodatkowego świętego spokoju warto.
        Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• Masmo
          L&K
          • 2005
          • 1145

Re: wymiana paska rozrządu w octavii 1.9tdi 90KM

Zamieszczone przez Wlod
          Witam. Czy przy 90 tys. km wymieniać coś jeszce prócz paska i rolki napinacza-np.pompę wody i klin na wale wału korbowego ustalający koło pasowe ?? Zakladam że ASO wymienia tylko rolkę i pasek.
          Przy pierwszej wymianie przy ok 70 kkm wyminiłem pasek i wszystkie rolki. Pompa przeżyła do teraz (150 kkm). Ale teraz wymianiałem pasek rolki i pompę wody. Zwłąszcza że jej koszt nie jest wysoki ok 150 zł (www.zmax.pl).
          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Fery
            Ambiente
            • 2006
            • 236

Ja tez mam AGR 90ps tylko że 99r i pewien mechanik powiedział mi że chyba do 99r lub 00r rozrząd był 60tyś km a póżniej już co 90tś km. Czy wiecie jaki ja mam? bo jeśli ten na 60km to powinienem wymieniać.

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

A ile auto ma przejechane?? Rozrzad wymienia sie co max 90kkm lub 4-5 lat uzywania, bo guma tez sie starzeje
              Spritmonitor.de

Komentarz

• raadek_71
                Drive
                • 2005
                • 50

Re: wymiana paska rozrządu w octavii 1.9tdi 90KM

Hej ! wg mojego doświadczenia, pasek rozrządu i rolkę napinacza należy wymienić po przejechaniu 90 kkm. Wcześniejsza wymiana paska nie ma sensu, bo przy nominalnym przebiegu 90 kkm wszyskie elementy są jeszcze w dobry stanie. Pozostałe rolki prowadzące, jak i pompę wody zalecam wymienić po 180 kkm. Jesli ktos jezdzi glownie poza mioastem, to pompe wody moze wymienic nawet dopiero przy trzeciej wymianie paska rozrzadu... Szerokiej drogi !!!

Komentarz

• pershing1986
                  Drive
                  • 2006
                  • 56

Nie wiem jak w dieslach ale znajomy mechanik mówił mi że pierwsza wymiana musi być po ok 90kkm a każda następna ok 60kkm!! Ja mam benzynkę i wymieniałem pasek i rolkę (bez pompy wody) jakieś 4000km temu :wink:
                  była: octavia 1.6 AKL jest: A31.8t AGU

Komentarz

a ja wymieniłem wszytko
                    łacznie z pompa wody
                    rolki, napinacze , pasek i pompa wodna
                    i nie zamierzałem sie szczypac bo w ASO nie wymieniaja pompy ponieważ twierdzą ze nie trzeba
                    z tego co wiem wszystko co na pasku sie wymienia i ma się spokój.
                    ja za rozrząd z pompą + rolki i napinacze dałem 500 zł + 330 zł wymiana
                    nic ując nic dodac.
                    poza tym to już

Komentarz

• Fery
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 236

ale moja octavia jest przed liftem i wtedy były co 60km, póżniej wprowadzili co 90km i takie sie później zakłada.

Komentarz

• pershing1986
                        Drive
                        • 2006
                        • 56

Zamieszczone przez Fery
                        ale moja octavia jest przed liftem i wtedy były co 60km, póżniej wprowadzili co 90km i takie sie później zakłada.
                        Moja też jest przed liftem i wymieniłem po 90kkm :!: a następna po 60kkm :wink:
                        była: octavia 1.6 AKL jest: A31.8t AGU

Komentarz

• Samiec
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4287
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Sigma_74
                          nie zamierzałem sie szczypac bo w ASO nie wymieniaja pompy ponieważ twierdzą ze nie trzeba
                          Jak te ASO sie roznia od siebie :szeroki_usmiech mi bez wymiany pompy wody ,nie dali by gwarancji :P
                          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Fery
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 236

W serwisie powiedzieli mi że modele do I połowy 99r mają pierwszy rozrząd przy 60km a następne co 90. Podobno często w tych pierwszych po 60 km zrywały się. Czy ktoś z Was ma tą starą i wymienił póżniej niż przy 60?

Komentarz

W serwisie powiedzieli mi że modele do I połowy 99r mają pierwszy rozrząd przy 60km a następne co 90. Podobno często w tych pierwszych po 60 km zrywały się. Czy ktoś z Was ma tą starą i wymienił póżniej niż przy 60?

Komentarz

Pracuję...